• planuje, organizuje i prowadzi produkcji w zakładach gastronomicznych
  •  sporządza plan produkcji, kalkulacje
  •  prowadzi produkcję wszystkich asortymentów potraw i posiłków
  •  rozlicza produkcję zakładów gastronomicznych
  •  organizuje i nadzoruje pracę magazynu oraz obsługę konsumenta
  •  obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne
  •  opracowuje jadłospisy oraz zestawy potraw
  •  prowadzi kalkulacje cen oraz dokumentację rozliczeniowa i technologiczną w zakładach gastronomicznych

Możliwość pracy:

  •  wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (restauracje, hotele, snack-bary, kawiarnie, bary i restauracje biurowe)
  •  hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, promach, statkach pasażerskich
  •  prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych
  • Uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów związanych z zajęciami praktycznymi
  • kwalifikacje uzyskiwane w zawodzie

Kształcenie w tym zawodzie zapewnia darmowe kursy na:

  • prawo jazdy kat. „B”
  • kurs dietetyk