- określa prawidłową i nieprawidłową budowę oraz czynności organizmów zwierzęcych
- zapobiega chorobom zwierząt oraz ocenia stan higieniczny i zagrożenie zdrowia zwierząt
- wykonuje zabiegi sanitarno-weterynaryjne oraz zabiegi unasieniania zwierząt
- pełni nadzór sanitarno-weterynaryjny nad produkcją, składowaniem, transportem i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego
- bada zwierzęta rzeźne i mięso
- wykonuje podstawowe badania analityczne tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyki oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego
- określa zagrożenia wynikającego z kontaktu ze zwierzętami chorymi
- poskramia, unieruchamia zwierzęta oraz przygotowuje pole operacyjne
- asystuje przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji
- pielęgnuje zwierzęta przed i po zabiegach chirurgicznych
- zakłada opatrunki, wykonuje zlecone wstrzykiwania podskórne i domięśniowe oraz udziela zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach
- przeprowadza korekcję racic, kopyt i rogów
- przeprowadza szczepienia, odrobaczania i opryski zwierząt
- przeprowadza zabiegi unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych warunków zoohigienicznych
- prowadzi akcje odkażania zagród, placów spędowych, ?środków przewozu itp.
- prowadzi instruktaż? w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt i higieny produkcji zwierzęcej
- prowadzi dokumentację związaną z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów, badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem
Możliwość pracy
- w lecznicach i przychodniach dla zwierząt
- w punktach weterynaryjnych
- w zakładach higieny weterynaryjnej
- w laboratorium weterynaryjnych
- w przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierzętami hodowlanymi
- w ośrodkach gminnej służby rolnej
Kształcenie w tym zawodzie zapewnia darmowy kurs na prawo jazdy kat. „B”