Klasy druga i trzecia technologii żywienia i usług gastronomicznych dnia 12.04.2016 roku odwiedziły Instytut Inżynierii Rolnej w Kalsku i Wyższą Szkołę Zawodową w Sulechowie oddział? w Kalsku. Na początku młodzież miała możliwość uczestniczyć w wykładzie przeprowadzonym przez Panią doktor Maj na temat białek. Po wykładzie całą grupą udaliśmy się do laboratoriów, gdzie podzieleni na zespoły samodzielnie przeprowadzali doświadczenia, między innymi dokonali rozdziału białek globularnych metodą wsalania i wysalania. W kolejnej pracowni, na własnym organizmie lub kolegi, przeprowadzali oznaczenia zawartości witaminy C.
Po zakończonych warsztatach laboratoryjnych, udaliśmy się do Instytutu Zarządzania i Inżynierii Rolnej, gdzie poznaliśmy najnowocześniejsze pracownie technologiczne m.in. technologii mięsa, mleka, piwowarstwa i winiarstwa oraz zobaczyliśmy jak pracują urządzenia do chromatografii, spektografii i jak wygląda nowoczesna pracownia mikrobiologiczna. Na zakończenie całego pracowitego i pełnego wrażeń dnia mieliśmy miłą niespodziankę, mianowicie mogliśmy spróbować wyrobów wędliniarskich i piekarniczych oraz słodki poczęstunek w postaci wyrobów cukierniczych ukraszonych znakomitą kawą i gorącą czekoladą, za co pracownikom Instytutu bardzo dziękujemy.