Projekt „Modernizacja kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie” będzie realizowany w szkole od stycznia 2017 roku do czerwca 2022 roku. Odbywa się on w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Lubuskie 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego”. Oś 8. Nowoczesna edukacja; Działanie 8.4. Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego; Poddziałanie 8.4.1. Doskonalenie jakości kształcenia zawodowego – projekty realizowane poza formułą ZIT.
W ramach tego projektu uczniowie i nauczyciele uzyskają szerokie wsparcie w postaci następujących zadań:
- Kursu prawa jazdy kat „B”;
- Doradztwo edukacyjno – zawodowe, powstanie Szkolny Punkt Informacji i Kariery;
- Kurs pt. Zasady GHP/GMP oraz system HACCP jako podstawowe narzędzie zapewnienia bezpieczeństwa żywności oraz prawidłowości pracy;
- Kurs pt. „Catering”;
- Kurs pt. „Dietetyk”;
- Kurs pt. „Obsługa kas fiskalnych”;
- Kurs pt. „Spawanie metodą MIG/MAG”;
- Kurs pt. „Doradztwo dotyczące środków ochrony roślin (Obrót i konfekcjonowanie środkami ochrony roślin);
- Kurs pt. „Stosowanie środków ochrony roślin”;
- Kurs pt. „Kierowca wózków jezdniowych z napędem silnikowym” (uprawnienia UDT);
- Kurs pt. „Pilarz drwal”;
- Kurs pt. ”Obsługa pilarki spalinowej – przerzynka drewna”;
- Kurs pt. „Bukieciarstwo – florystyka;
- Kurs dla uczniów – Systemy fotowoltaiczne, projektowanie, wykonawstwo (K,S) – poziom podstawowy;
- Kurs dla uczniów z zakresu: Pompy ciepła – projektowanie, wykonawstwo – poziom podstawowy;
- Obóz naukowy 5 dniowy – analiza i wytwarzanie żywności;
- Obóz naukowy – Praktyczne i nowoczesne metody w ogrodnictwie;
- Studia podyplomowe – pielęgniarstwo i chów zwierząt towarzyszących;
- Studia podyplomowe – energetyka odnawialna;
- Studia podyplomowe – technologia żywności i żywienie człowieka;
- Praktyki i staże dla uczniów i nauczycieli;
W ramach projektu zostaną przeprowadzone również:
- Remont i adaptacja pomieszczeń na potrzeby pracowni technologii gastronomicznej;
- Wyposażenie pracowni technologii gastronomicznej;
- Doposażenie warsztatów szkolnych;
- Doposażenie pracowni agrotroniki;
Dofinansowanie projektu: 1 954 862,43
W ramach projektu zostaną przeprowadzone również:
Remont i adaptacja pomieszczeń na potrzeby pracowni technologii gastronomicznej;
Wyposażenie pracowni technologii gastronomicznej;
Doposażenie warsztatów szkolnych;
Doposażenie pracowni agrotroniki
Dofinansowanie projektu: 1 954 862,43