W naszej szkole, 10 i 11 kwietnia 2013 roku, już po raz trzeci odbyły się warsztaty kulinarne, zorganizowane pod hasłem przewodnim konkursu kulinarnego, organizowanego przez Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Gorzowie Wielkopolskim: Zdrowe, smaczne oryginalne, nasze dania regionalne. Przeprowadzenie warsztatów, zakończonych konkursem, miało na celu upowszechnienie wiedzy na temat potraw regionalnych i tradycyjnych wśród młodego pokolenia oraz promocję zdrowego stylu odżywiania.
W pierwszym dniu uczniowie technikum, instruowani przez nauczycieli, przygotowywali potrawy, w trzech wskazanych w regulaminie konkursu kategoriach potraw: jarskich, rybnych i drobiowych. Były to: kotlety z kaszy gryczanej, faszerowane karpie, rolada szpinakowa z łososia, pulpeciki rybne, filety rybne w sosie brzoskwiniowym, roladki z perliczki, kieszonki drobiowe z serem i żurawiną pasztet drobiowy.
Drugiego dnia warsztatów odbyła się degustacja dań, poprzedzona prelekcją na temat wpływu na zdrowie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), wygłoszą przez panią Katarzynę Kasprzak z Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Żaganiu oraz wykładem pań: Agnieszki Dębińskiej i Małgorzaty Krawiec, dotyczącym toksyn, metali ciężkich i pasożytów obecnych w rybach i ich wpływu na organizm człowieka.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się: Romuald Gawlik – dyrektor Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wielkopolskim, Elżbieta Kwaśniewicz -dyrektor Lubuskiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Leszek -Ziaja Powiatowy Lekarz Weterynarii, Jacek Stępień -Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny, prezes Koła Pszczelarzy, przedstawiciele Urzędu Marszałkowskiego w Zielonej Górze, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Zielonej |Górze, Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, Agencji Nieruchomości Rolnych, Lubuskiej Izby Rolniczej a także dyrektorzy szprotawskich szkół ponadgimnazjalnych, nauczyciele i uczniowie.
Zgromadzeni goście wskazali najsmaczniejsze dania, które zostaną zaprezentowane przez szkołę 02 czerwca w Kalsku, na „XX Jubileuszowych Targach Rolniczych Agro-Targ 2013,” podczas Konkursu Kulinarnego Szkół Ponadgimnazjalnych. Zwycięskie potrawy to: w kategorii dań jarskich- kotlety z kaszy gryczanej i twarogu, z dań drobiowych- roladki z perliczki, z potraw rybnych- pulpety rybne.