W dniach 19-20 kwietnia 2012 roku, w naszej szkole miała miejsce druga edycja Konkursu Kulinarnego „Zdrowe smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”, współorganizowanego przez Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Gorzowie Wielkopolskim.
19 kwietnia uczniowie przygotowali dania w trzech kategoriach: dania z wołowiny, jarskie i drobiowe (przepisy do pobrania na stronach internetowych Agencji Rynku Rolnego oraz szkoły). 20 kwietnia odbyła się degustacja i wybór potraw finałowych, które zostaną zaprezentowane w Kalsku, podczas „AGRO-TARGÓW 2012”.
Celem warsztatów kulinarnych było zaprezentowanie szerokiemu gronu odbiorców bogactwa i różnorodności lubuskich tradycji kulinarnych, wyszukanie potraw charakterystycznych dla regionu oraz prezentacja dokonań młodzieży. Warsztatom towarzyszyły wykłady i prelekcje związane z bezpieczeństwem ?żywności.
W spotkaniu uczestniczyli przedstawiciele władz Szprotawy, Agencji Rynku Rolnego, Agencji Nieruchomości Rolnych, Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Ośrodka Doradztwa Rolniczego, Lubuskiej Izby Rolniczej, Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego oraz Powiatowy Lekarz Weterynarii.