W dniu 22.10.2024 roku w naszej szkole odbyło się wyjątkowe wydarzenie gastronomiczne „Rarytas lubuski w kuchni”, zorganizowane przez Lubuskie Centrum Produktu Regionalnego oraz Polski Związek Łowiecki Zarząd Okręgowy w Zielonej Górze a także ZSCKR w Henrykowie. Wydarzenie to miało na celu rozpropagowanie produktów regionalnych.
Dzisiaj w naszej pracowni gastronomicznej oraz na naszych stołach zagościła dziczyzna.
Młodzież z kierunku gastronomicznego pod okiem znakomitego szefa kuchni , finalisty V edycji MasterChef, Pana Szymona Czerwińskiego przygotowała wyśmienite potrawy jego autorstwa:
„Gulasz z dzika na maślanym pure”, „Kanapka z szarpaną kaczką, pikowanymi warzywami i boczkowym majonezem” oraz „ Jesienna sałatka z combrem z jelenia”.
Młodzież miała możliwość poznania nowych smaków, opanowania nowych technik przyrządzania potraw oraz doświadczenia pracy pod presją czasu.
Wszyscy są bardzo zadowoleni i wdzięczni, że mogli uczestniczyć w takim przedsięwzięciu. Potrawy smakowały i wyglądały wspaniale. Zobaczcie sami te emocje…