- określa znaczenie instytucji rządowych i pozarządowych w regulowaniu rynku rolnego
- analizuje czynniki kształtujące wielkość popytu, podaży i poziomu cen artykułów rolno – spożywczych
- pobudza rozwój przedsiębiorczości na wsi
- prowadzi działalność małych przedsiębiorstw w sferze agrobiznesu
- opracowuje plany finansowe konkretnych przedsięwzięć
Możliwość pracy
- w przedsiębiorstwach rolniczych: produkcyjnych, usługowych i handlowych
- przy obsłudze ruchu turystycznego na wsi
- przy organizacji przetwórstwa spożywczego
- przy usługach technicznych na wsi, techniki w gospodarce żywnościowej, finansów i bankowości w agrobiznesie, rynku rolnego i agrobiznesie
- przy marketingu i sprzedaży produktów rolniczych i spożywczych
Kształcenie w tym kierunku zapewnia darmowy kurs na prawo jazdy kat. „T”,
Uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów związanych z zajęciami praktycznymi