• określa prawidłową i nieprawidłową budowę oraz czynności organizmów zwierzęcych
  •  zapobiega chorobom zwierząt oraz ocenia stan higieniczny i zagrożenie zdrowia zwierząt
  •  wykonuje zabiegi sanitarno-weterynaryjne oraz zabiegi unasieniania zwierząt
  •  pełni nadzór sanitarno-weterynaryjny nad produkcją, składowaniem, transportem i obrotem artykułami żywnościowymi pochodzenia zwierzęcego
  •  bada zwierzęta rzeźne i mięso
  •  wykonuje podstawowe badania analityczne tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyki oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego
  •  określa zagrożenia wynikającego z kontaktu ze zwierzętami chorymi
  •  poskramia, unieruchamia zwierzęta oraz przygotowuje pole operacyjne
  •  asystuje przy zabiegach weterynaryjnych i chirurgicznych oraz przy sekcji
  •  pielęgnuje zwierzęta przed i po zabiegach chirurgicznych
  •  zakłada opatrunki, wykonuje zlecone wstrzykiwania podskórne i domięśniowe oraz udziela zwierzętom pierwszej pomocy w nagłych wypadkach
  •  przeprowadza korekcję racic, kopyt i rogów
  •  przeprowadza szczepienia, odrobaczania i opryski zwierząt
  •  przeprowadza zabiegi unasieniania zwierząt, z zapewnieniem właściwych warunków zoohigienicznych
  •  prowadzi akcje odkażania zagród, placów spędowych, ?środków przewozu itp.
  •  prowadzi instruktaż? w zakresie biologicznego odkażenia nawozu, żywienia zwierząt i higieny produkcji zwierzęcej
  •  prowadzi dokumentację związaną z nadzorem weterynaryjnym (książki zabiegów, badań diagnostycznych, kart klinicznych zwierząt) i unasienianiem

Możliwość pracy

  • w lecznicach i przychodniach dla zwierząt
  • w punktach weterynaryjnych
  • w zakładach higieny weterynaryjnej
  • w laboratorium weterynaryjnych
  • w przedsiębiorstwach zajmujących się obrotem zwierzętami hodowlanymi
  • w ośrodkach gminnej służby rolnej

Kształcenie w tym zawodzie zapewnia darmowy kurs na prawo jazdy kat. „B”