- planuje, organizuje i prowadzi produkcji w zakładach gastronomicznych
- sporządza plan produkcji, kalkulacje
- prowadzi produkcję wszystkich asortymentów potraw i posiłków
- rozlicza produkcję zakładów gastronomicznych
- organizuje i nadzoruje pracę magazynu oraz obsługę konsumenta
- obsługuje maszyny i urządzenia gastronomiczne
- opracowuje jadłospisy oraz zestawy potraw
- prowadzi kalkulacje cen oraz dokumentację rozliczeniowa i technologiczną w zakładach gastronomicznych
Możliwość pracy:
- wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (restauracje, hotele, snack-bary, kawiarnie, bary i restauracje biurowe)
- hotelach, pensjonatach, domach wczasowych, promach, statkach pasażerskich
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej w zakresie świadczenia usług gastronomicznych
- Uczniowie nie ponoszą żadnych kosztów związanych z zajęciami praktycznymi
- kwalifikacje uzyskiwane w zawodzie
Kształcenie w tym zawodzie zapewnia darmowe kursy na:
- prawo jazdy kat. „B”
- kurs dietetyk