W dniach 10-11 kwietnia 2014 roku, w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Henrykowie, po raz czwarty odbyły się warsztaty kulinarne, zorganizowane pod hasłem przewodnim konkursu kulinarnego, organizowanego przez Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Gorzowie Wielkopolskim: „Zdrowe, smaczne oryginalne, nasze dania regionalne”. Przeprowadzenie warsztatów, zakończonych konkursem, miało na celu upowszechnienie wiedzy na temat potraw regionalnych i tradycyjnych wśród młodego pokolenia oraz promocję zdrowego stylu życia.
11 kwietnia odbyła się krótka konferencja, na której zaproszeni goście mogli dowiedzieć się więcej na temat kwasów tłuszczowych trans (TFA) oraz konserwantów stosowanych w wędlinach i ich wpływu na zdrowie człowieka. Wśród zaproszonych gości przybyli przedstawiciele władz oraz instytucji współpracujących ze szkoła, nauczyciele i uczniowie.
Po prelekcjach nastąpiła degustacja potraw, przygotowanych przez uczniów. W tym roku były to potrawy z wieprzowiny, drobiowe oraz jarskie.
O godzinie 1230 nastąpiło rozstrzygniecie konkursu na najlepszą potrawę regionalną. Zgromadzeni goście wskazali najsmaczniejsze dania. Były to: pasztet z selera, golonka w warzywach oraz rolada drobiowa. Ponadto uczniowie przygotowali gęś pieczoną z jabłkami i żurawiną, szyjki gęsie, ziemniaki faszerowane po chłopsku, prażuchy z sosem szczawiowym, warkocze z polędwiczek drobiowych, pierogi z kapustą i ziemniakami, filety z morszczuka w panierce z serem, sernik z ciastem kakaowym, rogaliki drożdżowe i babkę kakaowo-piaskową.
Zwycięskie potrawy zostaną zaprezentowane w Kalsku na Targach Rolniczych „AGRO –TARG 2014” w dniu 01 czerwca 2014 r.