We wtorek 18 marca 2025 roku, grupa 50 osobowa z kierunków technik weterynarii, technik rolnik oraz technik żywienia i usług gastronomicznych pojechała na warsztaty do Lubuskiego Ośrodka Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych w Kalsku. Młodzież wysłuchała wykładu o produkcji mleka I procesach serowarskich poprowadzonego przez dr inż. Jarosława Kliks.
Następnie udała się do laboratorium, gdzie odbyły się zajęcia z oznaczania kwasowości mleka oraz produkcji sera. Odwiedziła również zmodernizowaną obore dla krów mlecznych, wyposażoną w zaawansowane roboty udojowe, roboty sprzątacjące, robot żywiący oraz inne innowacyjne urządzenia do obsługi krów mlecznych.
Na zakończenie zobaczyła mleczarnie z nowoczesna linią produkcyjną mleka spożywczego.
Cały dzień spędzony w Kalsku był dla nas pełen nowych doświadczeń i niesamowitych wrażeń.
