W dniach 24-28.09.2018 r. grupa 22 uczniów klas I Technikum w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technikum architektury krajobrazu wraz z opiekunami p. Elwirą Kupis oraz p. Joanna Pasternak, brała udział w obozie naukowym w Kalsku, organizowanym w ramach realizacji projektu „Modernizacja kształcenia zawodowego w ZSCKR w Henrykowie”. Pomysłodawcą obozu był Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechniki Uniwersytetu Zielonogórskiego. Uczniowie klasy gastronomicznej zajmowali się analizą i wytwarzaniem żywności, uczestniczyli w wykładach dotyczących technologii gastronomicznej, brali udział w warsztatach piekarniczych i kulinarnych- przygotowywali potrawy typu Fast Food czy Slow Food, które z ochot? konsumowali. Uczniowie klasy o kierunku technik architektury krajobrazu mieli okazję wysłuchać wykładów na temat systemów nawodnienia, nawożenia oraz namnażania materiału roślinnego, a także uczestniczy? w warsztatach, podczas których zapoznali si? z budowa i działaniem doniczkarki, przygotowywali sadzonki, oznaczali pH podłoża. Uatrakcyjnieniem pobytu był wieczór filmowy, gra w kręgle oraz wycieczka do Zielonej Góry. Dziękujemy organizatorom za przekazaną widzę i mile spędzony czas.