W naszej szkole, 22 kwietnia 2015 roku, już po raz piaty odbyły się warsztaty kulinarne, zorganizowane pod hasłem przewodnim konkursu kulinarnego, organizowanego przez Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Gorzowie Wielkopolskim: Zdrowe, smaczne oryginalne, nasze dania regionalne. Dzięki warsztatom, zakończonym konkursem, młodzież miała okazję poznać receptury tradycyjnych potraw regionalnych, zdobyć wiedzę na temat zdrowej, naturalnej żywności, nauczyć się dokonywać świadomego wyboru produktów żywnościowych. Konkurs to również promocja zdrowego stylu odżywiania.
Uczniowie i uczennice klas I i II technikum ?żywienia, przygotowywali potrawy, w trzech wskazanych w regulaminie konkursu kategoriach: dania z ryb słodkowodnych, wieprzowiny i wołowiny. Były to: zrazy polskie, rurki mięsne zapiekane pod pierzynką, szczupak faszerowany, pstrąg z zielona natką, sandacz w sosie porowo-chrzanowym, mięsne roladki w andrutach, karkówka z borowikami.
Degustacja dań była poprzedzona prelekcją na temat uwarunkowań prawnych dotyczących uboju gospodarczego na użytek własny, wygłoszoną przez pana Leszka Ziaję, Powiatowego Lekarza Weterynarii. Uczniowie przygotowali również ciekawy program artystyczny.
Wśród zaproszonych gości znaleźli się przedstawiciele współpracujących ze szkołą instytucji: Lubuskiego Oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, Lubuskiej Izby Rolniczej, Urzędu Marszałkowskiego w Zielonej Górze, Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, Agencji Nieruchomości Rolnych Oddział Terenowy w Gorzowie Wielkopolskim, Agencji Rynku Rolnego, a takie nauczyciele i uczniowie.
Jury jednogłośnie zdecydowało, że w konkursie finałowym w Sulechowie uczniowie przyrządzą zrazy polskie, karkówkę z borowikami oraz pstrąga z natką.