W dniach 19-20 maja 2011 roku w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne, zorganizowane pod hasłem przewodnim konkursu kulinarnego, organizowanego przez Agencję Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Gorzowie Wielkopolskim: Zdrowe, smaczne oryginalne, nasze dania regionalne. Ziemia lubuska nie posiada własnej kuchni regionalnej, mieszkają tu ludzie pochodzący z różnych stron Polski, którzy przywieźli ze sobą na te tereny własne potrawy. Do ich przygotowania wykorzystują jednak dary lubuskiej ziemi: owoce lasu, kapustę, szparagi, winogrona.
19 maja uczennice klas: I tw ( Jagoda, Alina, Ewa i Justyna), Ita ( Paulina, Ania, Ewa) i III ta (Ewelina), instruowane przez nauczycieli, przygotowywały potrawy charakterystyczne dla kuchni naszego regionu: kluski drożdżowe z jagodami, ciastka z jabłkami, ciasto z winogronami, kaczkę faszerowaną mięsem drobiowym, kieszonki drobiowe ze szparagami, podudzia z kurczaka faszerowane kurkami, gołąbki z ziemniakami, pieczone pierożki z kapustą i grzybami.
20 maja odbyła się degustacja potraw, poprzedzona prelekcją na temat wymagań weterynaryjnych
w gospodarstwach rolnych, zajmujących się przetwórstwem oraz bezpieczeństwa produktów pochodzenia zwierzęcego, wygłoszoną Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz wykładem na temat GMO – żywności modyfikowanej genetycznie. O godzinie 1230 nastąpiło rozstrzygniecie konkursu na najlepsze potrawy regionalne. Zgromadzeni goście wskazali najlepsze dania w trzech kategoriach: potrawy mączne, jarskie i drobiowe, które zostaną zaprezentowane przez szkołę 05 czerwca w Kalsku na Targach Rolniczych „AGRO –TARG 2011”, podczas konkursu kulinarnego, organizowanego przez Oddział Terenowy ARR w Gorzowie Wielkopolskim.