Grupa młodzieży Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w dniu 18 marca podczas zajęć praktycznych pod kierunkiem opiekuna Ewy Pawęskiej z ogromnym zaangażowaniem przystąpiła do udziału w ogólnopolskim konkursie kulinarnym zorganizowanym przez Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi.
Celem konkursu było zachęcenie młodzieży do wdrożenia idei „Zero food waste”, dzięki której mniej żywności będzie marnowanej, a także do kreatywnego podejścia do sztuki kulinarnej, stworzenia nowych receptur, które mogą być w dalszych działaniach materiałem do publikacji i szerokiej edukacji dotyczącej niemarnowania pełnowartościowej żywności pozostałej z poprzednich posiłków lub zakupów.
Jury po wnikliwej weryfikacji wyłoniło zwycięzców…
Gratulacje dla Pauliny Chmiel, Wiktorii Dobrzańskiej, Dominika Iwanowskiego, Jagody Jakóbiak, Natalii Juszkiewicz oraz Anny Werther za zajęcie II miejsca w kategorii sałatki (” Sałatka Mix w serowych miseczkach z grzankami z czerstwego pieczywa” ) – nagroda pieniężna oraz wyróżnienie za słone przekąski (” Chipsy z obierek po ziemniakach i marchewce” ) – nagroda rzeczowa w konkursie kulinarnym „Zero Food waste – Nie marnuję żywności”.