Obóz naukowy na Uniwersytecie Zielonogórskim

Dnia 25.09.2017r. uczniowie pierwszych klas Technikum z naszej szkoły pojechali na obóz naukowy na Uniwersytecie Zielonogórskim z oddziałem w Sulechowie. Uczniowie z kierunku technik mechanizacji rolnictwa i agrotroniki wzięli udział w trzydniowym szkoleniu pt. „ Praktyczne i nowoczesne metody w ogrodnictwie”, natomiast uczniowie z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w pięciodniowym  obozie pt. „Analiza i wytwarzanie żywności”.

Pierwszego dnia uczniowie z mechanizacji odbyli wykłady, natomiast żywieniowcy zajęli się wypiekaniem chleba. Wieczorem wszyscy udali się na wspólne oglądanie filmów. Następnego dnia uczniowie z technikum mechanizacji odbyli wykład na temat namnażania materiału roślinnego, po czym przeszli do zadań praktycznych. Z kolei żywieniowcy rozmawiali o żywieniu człowieka i zapotrzebowaniu na składniki odżywcze, po czym przeszli do robienia hamburgerów. Wieczorem, pod przewodnictwem p. Piotra oraz p. Marty uczniowie udali się na kręgle. Środa była dniem, w którym część grupy, a dokładnie technicy mechanizacji musieli wracać już do domu, ale zanim pojechali wzięli udział w ostatnich zajęciach. Technicy żywienia najpierw odbyli wykłady na temat jakości żywności niskoprzetworzonej oraz dobrej pracy produkcyjnej, po czym przeszli do części praktycznej; jedna grupa zajęła się przyrządzaniem spring Rollsów, druga grupa robiła frytki z batatów, buraków i marchewki, natomiast trzecia musiała zrobić sałatkę a’la grecką oraz dyniowe pancakes. Czwartek był wolny od wszelkich zajęć i wykładów, ponieważ w planach była wycieczka do Zielonej Góry w celu zwiedzenia Planetarium Wenus, Centrum Nauki Keplera. W Centrum Przyrodniczym w sali stanowisk interaktywnych uczniowie mieli okazję sprawdzić swój słuch, wzrok oraz pamięć, a także dokonać obserwacji mikroskopowych. Z kolei w planetarium Wenus mogli podziwiać ekspozycję układu słonecznego i obejrzeć pokaz filmowy prezentowany pod dziesięciometrową kopuła. Piątek był ostatnim dniem pobytu uczniów w hotelu. Technicy żywienia odbyli ostatnie praktyki na temat kaloryczności, po czym odebrali certyfikaty i wrócili do domu. Obóz był dla każdego nowym i interesującym przeżyciem. Uczniowie mieli czas na naukę, ale również czas na rozrywkę. Nikt nie narzekał, że jest zmęczony, albo, że nie ma na coś ochoty- było wręcz przeciwnie- wszyscy z uśmiechem na twarzach podchodzili do zajęć teoretycznych, a także praktycznych.