Warsztaty kulinarne „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”

Dnia 1 grudnia w naszej szkole, przy współpracy z Agencją Rynku Rolnego Oddział w Gorzowie Wielkopolskim, odbył się pierwszy etap konkursu „Zdrowe, smaczne, oryginalne nasze dania regionalne”. W tegorocznej edycji przygotowywaliśmy potrawy w trzech kategoriach: wieprzowina, drób i potrawy jarskie. Nasi uczniowie przyrządzili następujące potrawy: „Zielone naleśniki” ze szpinaku i farszem z kaszy gryczanej i sera twarogowego, „Kotlety z kaszy gryczanej” dla osób, które preferuj? potrawy jarskie, „ Rolada z kurczaka” na cieście majonezowo-serowym z kurczakiem, ogórkiem kiszonym i pieczarkami, „Pierogi z gęsiną?” pyszne tradycyjne pierogi z nadziewane mięsem z piersi gęsi duszonych w tłuszczu gęsim, „Rolada z boczku” faszerowana mięsem indyczym i kurkami, „Wieprzowe zrazy z jajem” to karkówka z jakiem przepiórczym duszona w sosie borowikowym” oraz „Poledwiczki po henrykowsku” to polędwica wieprzowa pieczona i nadziewana pastą jajeczno chrzanową.

W czasie konkursu, oprócz ekspedycji potraw, młodzież mogła posłuchać wykazów przeprowadzonych przez Panią dr Justynę Korycką z IZIR w Kalsku „ Mikrobilogia w żywności” oraz Panią Katarznę Kasprzak z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Żaganiu „ Zagrożenia mikrobiologiczne w żywności”. Całość uświetniły występy naszej młodzieży tańcem ludowym oraz śpiewem.